Ψυχοθεραπεία

Ατομική Συνεδρία

«Εν αρχή ην ο λόγος…»
Ορίζοντας από κοινού το συμβόλαιο συν-εργασίας τους, θεραπευτής και θεραπευόμενος δεσμεύονται να σεβαστούν ένα θεραπευτικό πλαίσιο-επιλογή εκπαίδευσης με όρους αμοιβαίας συνάντησης-σύνδεσης και διατήρησης ταυτόχρονα της προσωπικής ακεραιότητας.

Οι συναντήσεις αυτές γίνονται σε σταθερή μέρα και ώρα, σε εβδομαδιαία βάση, και διαρκούν 50 λεπτά.

Ομάδες Ενηλίκων

Η Ομάδα αποτελεί μια προσομοίωση αντίστοιχων συνόλων στην καθημερινή ζωή. Δομικά στοιχεία της είναι η ανάπτυξη αμοιβαίων διαπροσωπικών σχέσεων και η εξερεύνηση των συνειδητών και ασύνειδων δυναμικών που αναπτύσσονται σε αυτές, κάτι που οδηγεί στην ωρίμανση του ατόμου, στη σύναψη αμοιβαίων σχέσεων εμπιστοσύνης και στην ενίσχυση στο άτομο του αισθήματος του ανήκειν. Μέσω λεκτικών και μη λεκτικών θεραπευτικών τεχνικών τα άτομα μαθαίνουν να επικοινωνούν και να μοιράζονται βαθύτερες σκέψεις και συναισθήματά τους ρισκάροντας κάθε φορά την αγάπη. Ο συντονιστής της ομάδας έχει την ευθύνη να διευκρινίσει το πλαίσιο λειτουργίας και να εγγυηθεί ότι τα άτομα-μέλη θα τηρήσουν τους κανόνες της εχεμύθειας, της αποδοχής, και δεν θα προσφύγουν στην κριτική ή την απόρριψη.

Οι συναντήσεις γίνονται σε σταθερή μέρα και ώρα, ανά 15νθήμερο, και διαρκούν 3 ώρες.

Ομάδες Εφήβων

Ο έφηβος βρίσκει στην Ομάδα συντροφιά – ένα στήριγμα στις δυσκολίες, στους φόβους και στις ανησυχίες του, στις αναζητήσεις και στους προβληματισμούς του. Τον βοηθάει να έρθει σε επαφή και να συνειδητοποιήσει τα συναισθήματά του σε αυτή τη μεταβατική φάση ανάπτυξης της προσωπικότητάς του, όπου από τη μία έχει να επιλύσει θέματα του παρελθόντος και από την άλλη έχει να αντιμετωπίσει μια νέα πραγματικότητα που χαρακτηρίζεται από έκρηξη των παρορμήσεων, προσπάθεια συγκρότησης του εαυτού και αναζήτησης της ταυτότητάς του.

Οι συναντήσεις γίνονται σε σταθερή μέρα και ώρα, ανά 15νθήμερο, και διαρκούν 2 ώρες.

Ομάδες Προεφήβων

Το παιδί βρίσκει έναν χώρο όπου μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα χωρίς τον φόβο της κριτικής που ασκείται συχνά στην καθημερινότητά του από γονείς και δασκάλους και χωρίς να πρέπει να ικανοποιήσει τους μεν ή τους δε. Δημιουργεί τις βάσεις για μια ισορροπημένη ενήλικη ζωή μαθαίνοντας να λειτουργεί ως ξεχωριστή προσωπικότητα, αλλά και ως μέλος μιας ομάδας σεβόμενο την ατομικότητα των άλλων μελών, αλλά και τους κανόνες και τα όρια λειτουργίας της ομάδας. Μοιράζεται σκέψεις, επιθυμίες αλλά και φόβους του και πειραματίζεται με εναλλακτικά σχήματα συμπεριφοράς σε ένα ασφαλές και προστατευμένο περιβάλλον. Διαχειρίζεται τη δημιουργικότητά του αναπτύσσοντας δεξιότητες μέσω ποικίλων τεχνικών έκφρασης (π.χ. κίνηση-χορός, θεατρικό παιχνίδι, αυτοσχεδιασμός, κατασκευές).

Οι συναντήσεις γίνονται σε σταθερή μέρα και ώρα, ανά 15νθήμερο, και διαρκούν 2 ώρες.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΟΥΣ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΟ ΑΝΕΛΥΤΡΟΝ Ή/ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟΝ ΧΩΡΟ.

Ομάδες Εγκύων

Η ομάδα προσφέρει στην έγκυο τη δυνατότητα να ξεπεράσει εντάσεις που μπορεί να νιώθει σε σωματικό ή/και ψυχικό επίπεδο λόγω της νέας-ιδιαίτερης κατάστασης που βιώνει, τη βοηθά να αποκτήσει θετική σχέση με το σώμα της, αλλά και με το μωρό που κυοφορεί προκειμένου να έχει μια φυσιολογική και συνειδητή εγκυμοσύνη και τοκετό. Η έγκυος και ο σύντροφός της επεξεργάζονται θέματα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της κύησης και μπορεί να προκαλέσουν κλυδωνισμούς στη σχέση τους αν δεν έχουν βιωθεί με συνειδητότητα, όπως για παράδειγμα ο ρόλος του γονέα που θα κληθούν να αναλάβουν και το τι σημαίνει αυτό για τη σχέση του ζευγαριού, η σεξουαλική ζωή του ζευγαριού, αποδοχή ή απόρριψη της εγκυμοσύνης. Οι συναντήσεις γίνονται σε σταθερή μέρα και ώρα, σε εβδομαδιαία βάση, και διαρκούν 2 ώρες.

Ομάδες Εντατικής Παρακολούθησης

Ενώ οι υπόλοιπες ομάδες συναντώνται σε εβδομαδιαία ή δεκαπενθήμερη βάση, οι Μαραθώνιοι πραγματοποιούνται 1-2 φορές τον χρόνο. Είναι ομάδες αυτογνωσίας με θεματολογία προσδιορισμένη και γνωστή, διάρκειας 2 ή 3 ημερών, στον χώρο του ΑΝΕΛΥΤΡΟΝ ή σε χώρους εκτός των τειχών της πόλης οι οποίοι μπορούν να φιλοξενήσουν τα μέλη.

Το πρόγραμμα μιας τέτοιας ομάδας διαρθρώνεται ως εξής: Παρασκευή απόγευμα γίνεται η συγκέντρωση και η έναρξη της διαδικασίας, το Σάββατο τελείται η κυρίως εργασία, που ολοκληρώνεται την Κυριακή μαζί με το κλείσιμο.

Ο σκοπός ενός Μαραθωνίου είναι, όπως λέει και η λέξη, να «τρέξει» ο ενδιαφερόμενος σε πιο εντατικούς ρυθμούς και να αποκομίσει οφέλη πολύτιμα και πολλαπλά, που θα τα αφομοιώσει σταθερά μέσα και από τις ατομικές του συνεδρίες. Σε μια ομάδα τέτοιας μορφής μπορεί να συμμετάσχει και κάποιος που δεν έχει προηγούμενη εμπειρία ατομικής εργασίας.